Oproep fotograferen schilderijen Groenhof succesvol

geplaatst in: Geen categorie | 1

Een groot succes, dat kun je  de oproep om schilderijen van Marten Groenhof (1925-1978) te laten fotograferen wel noemen. Maar liefst 150 werken van de Heidenskipster boer en schilder Groenhof zijn vrijdag 28 en zaterdag 29 augustus op de foto gezet. Hoewel het zaterdagmiddag rustiger werd, was het vrijdagmiddag en zaterdagochtend in het dorpshuis van It Heidenskip een komen en gaan van mensen met schilderijen van Groenhof onder de arm.

Vooral vrijdagmiddag was het een drukte van belang. Met hulp van kunstschilder en restaurateur Bouke Hobma inventariseerden Hille Faber en Jan Pieter Dijkstra van Utjouwerij DeRyp de ingebrachte werken, waarna fotograaf Jan Tijsma van Oudemirdum er een foto van maakte. Utjouwerij DeRyp wil in november een boek publiceren met zo’n veertig foto’s van werk van Marten Groenhof. Jan Pieter Dijkstra heeft de inleiding, met een biografie van Groenhof, al klaar.

Marten Groenhof schilderde voornamelijk landschappen, vaak met boerderijen rond It Heidenskip. Zijn eigen boerderij bijvoorbeeld, na zijn dood nog jaren voortgezet door zijn vrouw, maar ook talloze andere boerderijen zijn door hem vereeuwigd. Ook het kerkje en de buurt van It Heidenskip schilderde hij verschillenden keren en deze schilderijen fungeerden meer dan eens als huwelijkscadeau. Daarnaast maakte hij veel meer- en zeegezichten met skûtsjes en andere zeilschepen in actie. Het skûtsje van de Súdwesthoek schilderde hij zeker drie keer.

In de regionale pers had Utjouwerij DeRyp de oproep gedaan om met werk van Marten Groenhof naar de zogenaamde Toogdagen in It Heidenskip te komen. Van tevoren dacht de uitgever toch wel enige tientallen werken van Groenhof op het spoor te komen, maar dat er zoveel schilderijen gefotografeerd konden worden, was boven verwachting. En nog steeds komen er mailtjes met foto’s binnen van mensen die niet op de ‘toogdagen’ aanwezig konden zijn. Het wordt nog een hele toer om een selectie te maken uit dit grote aantal schilderijen.

Het Friesch Dagblad wijdde zaterdag 29 augustus een leuk artikeltje aan de Toogdag van vrijdag. Ook GrootSneek plaatste een stukje met een mooie foto.

Hille Faber van Utjouwerij DeRyp nummert een schilderij voordat het gefotografeerd wordt.

  1. Sieta Bijlsma

    Goedemorgen,
    Ook ik heb nog een origineel schilderij van Marten Groenhof……het huis van mijn ouders in ‘t Heidenskip.
    Gekregen uit de nalatenschap van mijn vader toen hij overleed in 1983.
    Helaas nooit de oproep gelezen, maar misschien kan ik hierin nog iets betekenen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *