Aves Frisicae – Friese vogels

geplaatst in: Geen categorie | 0

Afgelopen vrijdag, 17 mei, was de start van een bijzonder project van Frisian Colorists & Restorers een restauratieatelier voor antiquarische boeken en landkaarten in de Blokhuispoort in Leeuwarden. Geïnspireerd door de Aves Frisicae (Friese vogels) van de Groninger hekeldichter Gerhard Nicolaas Heerkens uit 1787 heeft dit restauratieatelier het plan opgevat voor een unieke uitgave waarin Groningen en Friesland samenwerken. Daarom waren de burgemeester van Leeuwarden, de heer Buma, als de burgemeester van Groningen, de heer Schuiling, bij de aftrap aanwezig.

In het 18e-eeuwse boek worden tien vogels beschreven die in de 18e eeuw bepalend waren voor het Noordelijke landschap. Het plan is om fragmenten van de tien Latijnse gedichten in het Nederlands, Fries en Gronings te vertalen. Daarnaast worden er passende illustraties gemaakt van de vogels en hun eieren. Deze illustraties worden overgezet op een drukplaat, met een antieke cilinderhandpers gedrukt en uiteindelijk met de hand ingekleurd. Er zal een publieke versie van de handgemaakte versie uitgegeven worden door Utjouwerij DeRyp.

Op 17 mei werd de eerste vogel gepresenteerd: de alauda (leeuwerik, ljurk, laiwerke). Beide burgemeesters kregen een fraai exemplaar van een handgedrukte prent van de vogel, het nest met eieren, plus de vertalingen. De reactie van zowel burgemeester Schuiling (je hoorde hem denken ‘ik ben sprakeloos’) als die van burgemeester Buma (‘ongelooflijk’ 5x) weerspiegelde de reactie van de overige genodigden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *