In het Friesch Dagblad van 29 januari 2025 stond een interview van Abe de Vries met Marije Sennema over het kinderboek Paula en de weirekke spegel. Daarin zegt Marije Sennema dat ze, net als illustratrice Tijana Lukovic, gegrepen is door de Duitse vroeg-expressionistische schilderes Paula Modersohn-Becker (1876-1907). Zo kwamen ze op het idee om het boek samen te maken.
In het interview vertelt Sennema waar Paula en de weirekke spegel over gaat. Daarbij legt ze uit dat de Paula van het boek niet een jongere versie van de gelijknamige schilderes is, “mar miskien hie se it wêze kinnen”. De hoofdpersoon Paula gaat naar het eiland Amrum, waar haar oma woont. “Sy is dêr útfanhûs by har beppe en wol foar har in selsportret meitsje. Se brûkt dêr de gouden spegel fan beppe foar, dy’t ynienen tsjin har begjint te praten en har seit hoe’t se dat oanpakke moat.”
Maar, zo gaat Sennema verder, de volgende dag blijkt de spiegel verdwenen. Wat nu? Ze moet nu verder zonder de spiegel en ontdekt zo haar eigen creativiteit. In de woorden van Sennema: “Se giet op syk nei har eigen kreätiviteit en begjint, lykas Modersohn-Becker dien hat, te skilderjen neffens in inerlik byld, nei har eigen gefoelslibben.”
Sennema legt verder uit hoe het idee van het boek ontstond en wat haar in het werk en de persoon van Modersohn-Becker fascineert. Ook vertelt ze hoe het boek in vier talen kon verschijnen, met een uitgave in het Fries, in het Nederlands en een versie in het Duits en het Öömrang, het Noord-Friese dialect van net eiland Amrun.
Aan het einde van het interview staat nog dat Ankemarije Dam, een dochter van de Friese dichter Eppie Dam, de vormgeving verzorgde. Van het boek zijn 450 exemplaren in het Nederlands gemaakt, 450 stuks in het Fries en 1000 stuks tweetalig in het Duits en het Öömrang. Waarop Sennema concludeert: “Moai dat wy sa ek in lyts bytsje bydrage kinne oan taaldiversiteit.”
Het interview is (voor abonnees) te lezen op de website van het Friesch Dagblad.
Geef een reactie