Op 29 september 2021 ferskynde ut derde stripalbum fan Kloris & Ko, de strip yn ut Snekers fan Theo Jaasma. De presentasie fan it album fûn plak by boekhannel Van der Velde aan de Kruizebroederstraat 36 in Sneek. “Tekenaar Theo Jaasma het der hard an werkt om der wear wat moais fan te maken”, stie yn it parsebericht fan de presentasie.

Drie jaar na ut ferskinen fan “Op hite koalen” leit der no wer un boeiend ferfolch op de avonturen fan dizze ondernimmende, mar nyt altiten even snuggere hearen. Tegare stunte se der weer flink op los as hun weg krúst wurdt deur onferlaten en ander ongemak.

Ut dékor is weer ut Sneek en wide omgeving fan de jaren dertich; de tiid dat je noch met de stoomtram gingen en der op it water noch geen toerist te bekennen was. An ut tekenwerk dat sterk doet dinken an de froege Disneystijl is deur Jaasma weer in soad omdinken geven.

De Sneker skriuwer Henk van der Veer skreau op syn bloch oer de presentasie: “Der moesten fanavend stoelen bij tidens de presentasybijeenkomst fan Theo Jaasma syn derde Sneker stripboek over ut illústere duo Kloris & Ko. Wethouwer Mirjam Bakker fan de gemeente Súdwest-Fryslân nam ut earste eksemplaar in ontfangst.”

Hille Faber útgever (Utjouwerij De Ryp) fan ut boek interviewde foarou an de overhandeging fan ut earste eksemplaar Theo Jaasma over de tòt staankomming fan ut derde deel. An ut end fan ut interview fertelde Jaasma dat hij al wear druk bezech is met ut fierde deel. “En dat sal in kleur weze”.

Kloris en Ko trilogie

Kloris & Ko (deel 1), getekend door Theo Jaasma en grotendeels geschreven door diens broer Hessel, verscheen in 1989 en het vertelt drie slapstickachtige avonturen van twee Sneker jongens in hondengedaante. In Un middagje fut kruisen Kloris en Ko het pad van twee overvallers. In Lade, losse en awwesere varen ze op een vrachtschip naar Joure, waar ze bij Douwe Egberts een lading koffie moeten ophalen. het derde verhaal, De goeroe uit Loënga, gaat over een Bhagwan-achtige sekteleider die een oplichter blijkt te zijn.

De strips vertonen de eigen tekenstijl van Theo Jaasma, van comic-achtig (in een stijl ergens tussen Donald Duck en Lucky Luke) tot bijna abstract zwartwit. ,,Een oefening in vorm’’, oordeelde de Leeuwarder Courant destijds over het stripalbum.

In 2017 pas tekende Theo Jaasma een tweede deel dat in september 2018 verscheen. Werkend als kunstschilder was zijn werk als striptekenaar op de achtergrond geraakt. Een collega met wie hij het atelier deelde, kwam zijn eerste stripboek tegen op internet en heeft hem ertoe aangezet om het striptekenen weer op te pakken. Ook bij het tweede deel bestond het stripalbum uit drie verhalen: ‘Op hite koalen’, ‘Altyt jong’ en ‘De hoofdpriis’. Theo Jaasma maakte de tekeningen en de teksten ontstonden weer in samenwerking met zijn broer Hessel. Net als in het eerste deel beleeft het duo Kloris & Ko in de drie nieuwe verhalen weer slapstickachtige avonturen in en om Sneek. De hoofdpersonen praten in het Snekers en als ze buiten Sneek komen, wordt er in de Friese taal gesproken.

En nu is dus het derde stripalbum van Kloris & Ko verschenen. In het eerste verhaal, ‘Heech besoek’, staat een bezoek van Troelstra aan Sneek centraal. Kloris & Ko komen erachter dat er mogelijk een terroristische aanslag op dit politieke kopstuk gepland staat en doen er op hun manier van alles aan om die aanslag te verijdelen. In het tweede verhaal, ‘Tegare met de bus’ moeten Kloris & Ko op bezoek bij hun oom en tante. Dat betekent eerst een busreis van Sneek naar Heerenveen om daar de trein te halen. Maar het wordt bepaald geen normale busrit! In ‘Rust en rúmte’, het derde verhaal kopen Kloris & Ko een tweedehands zeilboot, waarmee ze de rust en de ruimte gaan opzoeken. Ze varen van Sneek naar Stavoren, tenminste, dat is de bedoeling.

De eerste bladzijde van het verhaal ‘Hooch besoek’ uit het derde stripalbum van Kloris & Ko.

Bestel dit tredde stripalbum Kloris & Ko fan Theo Jaasma.